ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ПРИРОДОЗБЕРЕЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2022-1.03

Ключові слова:

екологічні податки, екологізація економіки, транспортні надходження, раціональне природокористування, безвідходне виробництво, відновлювальні джерела енергії.

Анотація

Анотація. Метою статті є аналіз економічних та технологічних механізмів впливу на рівень процесів природозбереження з урахуванням динаміки розвитку економіки в глобальному світі. Пропонується вивчати і впроваджувати досвід країн ринкової економіки щодо формування сучасної та раціональної природоохоронної політики з використанням інноваційних інструментів екологізації та технологізації господарства. Проаналізовано низку вагомих показників, що характеризують динаміку транспортних надходжень та екологічних виплат в країнах Європейського союзу, та наведені перспективи масштабності використання відновлювальних джерел енергії та їх альтернативного впливу на розвиток світових енергетичних систем. Визначена концепція реалізації екологічних проектів та програм через зміну економічних і технологічних підходів, що суттєво впливають на рівень якості навколишнього природного середовища. Методологія дослідження базується на проведенні комплексного порівняльного аналізу модернізації екологічних податків та транспортних зборів за забруднення навколишнього середовища; застосований системний підхід, що визначає вплив економічних і технологічних важелів на розвиток «зеленої» економіки та виробництво і використання «чиcтих» транспортних засобів. Наукова новизна роботи включає створення багатовекторної концепції оцінки показників та використання економіко-технологічних і екологічно-природозбережувальних підходів в дослідженні проблематики природоохоронного спрямування. Висновки. Надважливим стимулом сталого розвитку країн світу є впровадження інноваційної еколого-економічної та технологічної політики, що має бути спрямована першочергово на збереження навколишнього природного середовища і раціональне використання природних ресурсів. Екологічний вектор фіскальної політики має бути спрямований на створення таких податкових інструментів, які стануть одним із гарантів ефективного впливу на природоохоронну проблематику. Важливо звернути увагу на необхідність росту екологічної ефективності використання фінансових та технологічних інструментів, які забезпечать можливість значно зменшити негативний вплив на екосистеми та стимулювати екологічне природоохоронне інвестування.

Посилання

Веклич О. Як зашкодити екологічному оподаткуванню? Дзеркало тижня. 2014. № 32(178). С. 7.

Економічні аспекти управління природними ресурсами та забезпечення сталого розвитку в умовах децентралізації влади в Україні / за ред. М.А. Хвесика, С.О. Лизуна. Київ : ДУ ІЕПСР НАН України, 2015. 72 с.

Маркевич К. Ціноутворення на енергетичних ринках: досвід ЄС та України. Аналітична доповідь / К. Маркевич, В. Омельченко. Київ : Заповіт, 2016. 56 с.

Міщенко В.С., Маковецька Ю.М., Омельяненко Т.Л. Інституціональний розвиток сфери поводження з відходами в Україні: на шляху європейської інтеграції. Київ : Ін-т економіки природокористування та сталого розвитку НАН України, 2013. 192 с.

Нікітішин А.О. Сучасний стан та тенденції розвитку екологічного оподаткування. Світ фінансів. 2016. № 4. С. 156–167.

Чала О.А. Сучасні аспекти розподілу екологічного податку в контексті забезпечення екологізації національної економіки. Ефективна економіка. 2015. № 3. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/ ?op=1&z=3908.

Roberton C. Environmental Taxation. NBER Working рaper. 2016. № 22303. Р. 5–8. URL: http://www.nber.org/ papers/w22303.pdf.

Database on instruments used for environmental policy. URL: http://www2.oecd.org/ecoinst/queries/Query_2. aspx? QryCtx=1#.

Eurostat. Environmental tax revenues. URL: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=env_ac_tax&lang=en.

Eurostat. Environmental tax revenues. URL: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do.

Taxing Energy Use. URL: http://www.compareyourcountry.org/taxing-energy?cr=oecd&lg=en.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-24