ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ КАФЕДРИ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2024-1.09

Ключові слова:

кафедра дошкільної освіти, дошкільна освіта, колектив кафедри, діяльність кафедри, завідувач кафедри, студенти, здобувачі вищої освіти

Анотація

Статтю присвячено 60-річному ювілею кафедри дошкільної освіти Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет». Мета статті – описати історію становлення та розвитку кафедри дошкільної освіти з моменту її створення і дотепер; представити викладачів кафедри дошкільної освіти за 60 років. Методологія. Аналіз та опис основних подій за чотирма періодами: перший період – 1965–1980 рр., другий – 1980–1990 рр., третій – 1990–2005 рр., четвертий період – 2007– донині. Кожен колектив є унікальним та єдиним у своєму роді. Він має свої традиції, норми та культуру спілкування. Наукова новизна представлена тим, що у статті описано активні форми роботи кафедри дошкільної освіти у науковій, професійній, виховній та профорієнтаційній діяльності (участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях; публікації наукових розвідок у фахових виданнях України та зарубіжжя, а також у журналах, що входять до наукометричних баз Scopus і Web of Science; підвищення кваліфікації педагогів в Україні та за кордоном, академічна мобільність здобувачів вищої освіти, участь у радах молодих вчених, членство у Всеукраїнській громадській організації «Асоціація працівників дошкільної освіти», створення творчого благодійного проєкту – газети для батьків та педагогів «Мудрість виховання», гостьові лекції та вебінари, уведення сторінок кафедри у соціальних мережах). Проаналізовано загальну кількість випускників кафедри, серед яких – доктори наук, професори, кандидати наук, доценти, директори закладів дошкільної освіти тощо. Описано сьогодення кафедри – під час повномасштабного вторгнення країни-агресора. Висновки. Кадровий потенціал, енергія та завзятість колективу, досвід та традиції кафедри є важливими чинниками успіху в досягненні її цілей та місії.

Посилання

50 років служіння освітянській справі: Короткий нарис історії факультету дошкільної освіти та практичної психології ДВНЗ «ДДПУ» / авт.-уклад.: О.П. Амат’єва та ін. Слов’янськ : Вид-во Б.І. Маторіна, 2015. 162 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-17