МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО‐ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Надія ВАСИЛЕНКО Комунальний вищий навчальний заклад «Вінницька академія безперервної освіти» https://orcid.org/0000-0002-1087-4591

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2024-2.11

Ключові слова:

автономія, воєнний стан, децентралізація, диверсифікація, професійна (професійно‐технічна) освіта, механізми, освіта, самоврядування, ринок освітніх послуг, сталий розвиток, публічне управління та адміністрування

Анотація

У статті обґрунтовано теоретико-методичні основи публічного управління та адміністрування у системі професійної (професійно‐технічної) освіти та запропоновано механізми щодо її функціонування в умовах реформування та модернізації освітньої галузі, децентралізації управління, становлення державно‐громадського управління освітою України. Зауважено, що саме теоретичні аспекти формування професійної (професійно‐технічної) освіти складають основу регіонального рівня в умовах сталого розвитку суспільства. Мета статті полягає у визначенні теоретико‐методичних основ публічного управління та адміністрування у системі професійної (професійно‐технічної) освіти в умовах сталого розвитку. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні таких методів, як аналіз, синтез, порівняння та узагальнення. Автор зауважує, що методами проведення дослідження під час вивчення та аналізу змісту формування професійної (професійно‐технічної) освіти можуть бути в умовах публічного управління: обговорення; тестування; опитування; спостереження за освітнім процесом у закладах освіти. Акцентується увага на тому, що делегування все більших повноважень публічного управління об’єктивно вимагають посилення основ формування професійної (професійно‐технічної) освіти. Наукова новизна роботи полягає в тому, що автор досліджує та звертає увагу на те, що за допомогою визначення основних факторів, які перешкоджають розвитку професійної (професійно‐технічної) освіти в умовах сталого розвитку суспільства, а саме: невідповідності якості підготовки кваліфікованих робітників сучасним вимогам роботодавців; необхідності унормування передачі більшості державних повноважень на регіональний рівень управління ринком праці можна покращити освіту за рахунок впровадження нової системи надання послуг професійної (професійно‐технічної) освіти, яка заснована на принципах партнерства і розширення співпраці з роботодавцями та місцевою громадою. Висновки. Таким чином доведено, що визначенні теоретико‐методичних засад публічного управління та адміністрування в системі професійної (професійно‐технічної) освіти в умовах сталого розвитку є основою для ефективного управління освітою та забезпечує збалансований розподіл повноважень та відповідальності органів управління освітою на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях.

Посилання

Кабінет Міністрів України. (1993, Листоп. 03). Постанова № 896 «Про Державну національну програму «Освіта» (Україна XXI століття). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/896‐ 93‐%D0%BF#Text.

Верховна Рада України. (2015, Лют. 15). Закон № 156‐VIII «Про засади державної регіональної політики». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/156‐19#Text.

Верховна Рада України. (2017, Верес. 05). Закон № 2145‐VIII «Про освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145‐19#Text

Модернізація змісту професійної освіти і навчання: теорія і практика: монографія / авт. кол. М. А. Вайнтpауб, А. М. Романова, І. А. Мося, Я. Ю. Білоконь та ін., М. А. Вайнтpауб, Ред. Київ, Україна: ТОВ «НВП Поліграфсервіс», 2015, 328 c.

Національна доповідь про стан і перспективи розвитку освіти в Україні: монографія; В. Г. Кремень, Ред. Київ, Україна: КОНВІ ПРІНТ, 2021, 384 с. https://doi.org/10.37472/NAES‐2021‐ua.

Новіков В.М. «Розвиток професійно‐технічної освіти в умовах децентралізації системи управління в Україні». Демографія та соціальна економіка, 2017. № 2(30), с. 126–137.

Реформування освіти в Україні: державно‐управлінський аспект: навч.‐наук. вид. / Н. Г. Протасова, В. І. Луговий, Ю. О. Молчанова [та ін.]; Н. Г. Протасова, Ред. Київ‐Львів, Україна: НАДУ, 2012, 456 с. URL: http://academy.gov.ua/NMKD/library_nadu/Navch_Posybniky /43149163‐90e1‐4bdb‐a2f2‐d04dd0c9cbc9.pdf.

Супрун В.В., Максимчук В.В. «Децентралізація та оптимізація управління професійною (професійно‐технічною) і фаховою передвищою освітою України». Вісник післядипломної освіти: зб. наук. праць. Серія «Управління та адміністрування», 2017. Вип. 4/5(33/34), 112 с., с. 60–92.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-05

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають