ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ СФЕРИ У ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ, ХВОРИХ НА ЕПІЛЕПСІЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2024-1.13

Ключові слова:

епілепсія, діти, коморбідні стани, порушення пізнавальних функцій, соціалізація, епілептичний напад, хронічне захворювання, інтелектуальна діяльність, емоційна сфера

Анотація

Мета статті – висвітлити основні проблеми розвитку пізнавальної сфери у дітей, які хворіють на епілепсію, та їх адаптації у соціумі. Методологія – загальнотеоретичне обґрунтування проблеми. Наукова новизна полягає у тому, що у ході використання методу аналізу наукової літератури було підтверджено той факт, що діти, які хворіють на епілепсію, мають явно виражені проблеми з розвитком пізнавальної сфери та адаптації у соціумі, що, своєю чергою, дає змогу заглибитися у проблему для більшого її розуміння і створення відповідної корегувальної програми, оскільки у науковій літературі існує досить мало праць щодо корекції пізнавальної сфери у дітей з епілепсією. Саме завдяки створенню корекційної програми для даної категорії дітей можна забезпечити сприятливі умови для розвитку пізнавальних функцій та зменшення негативного впливу на їх перебіг. Висновки. Нормативний розвиток пізнавальної сфери є необхідною умовою для всебічного та успішного розвитку дитини. На жаль, дітям з епілепсією доводиться прикладати у декілька разів більше зусиль для нормального функціонування у соціумі. Внутрішнє відчуття дітей, що вони не такі, як інші діти, що до них ставляться інші вимоги і загалом поводяться з ними інакше, дуже часто призводить до замкнутості та відчуженості, небажання брати участь у колективній роботі, та й у цілому є труднощі з адаптацією та навчанням. Усе це впливає безпосередньо і на самооцінку дитини. Тому саме перед нами, психологами та педагогами, ставиться неймовірне завдання – створення сприятливих умов та методичного забезпечення, яке допоможе дітям з особливими потребами розкрити свій потенціал. Саме психологи та педагоги повинні створювати позитивні взаємини між дітьми, усіляко підтримувати та скеровувати дітей задля створення гармонійної та позитивної атмосфери в класі. Саме завдяки злагодженій роботі психолого-педагогічного колективу можна досягти неймовірних результатів у створенні сприятливих умов для дітей, хворих на епілепсію, під час навчання, тому що для них входження у соціум є запорукою своєрідного успіху.

Посилання

Блажина І. Ю., Кобевка В. М., Коростій В. І. Застосування психоедукації та когнітивно-поведінкової терапії у пацієнтів з епілепсією. Особлива дитина: навчання і виховання. 2020. Вип. 26. С. 26–32.

Блажина І.Ю., Коростій В.І. Нейропсихологічні дослідження пацієнтів, що страждають на епілепсію, з когнітивними розладами. Psychosomatic Medicine and General Practice. 2019. Вип. 4. Ч. 1. С. 1–6.

Бобовнікова Є.М., Вишневська Н.Г., Завалко Ю.М., Чудакова Л.Б. Діагностика інтелектуально-мнестичних розладів у дітей з епілепсією. Український вісник психоневрології. 2011. Т. 19. №. 4. С. 74–77.

Візір І.В., Казьолкін А.О., Сікорська М.В. Епілепсія. Сучасні принципи діагностики та лікування : навчальний посібник. Запоріжжя, 2019. С. 153.

Дзюбинська М.Я. Вікова динаміка розвитку внутрішньої картини здоров’я дітей, хворих на епілепсію : дис. ... канд. псих. наук : 19.00.07. Івано-Франківськ, 2018. 250 с.

Колупаєва А.А. Соціально-педагогічна підтримка дітей із епілепсією в Україні. Особлива дитина: навчання і виховання. 2015. Вип. 3. С. 1–5.

Fisher R.S., van Emde Boas W., Blume W., et al. Epileptic seizures and epilepsy: definitions proposed by the International League Against Epilepsy (ILAE) and the International Bureau for Epilepsy (IBE). Epilepsia. 2005. no. 46. P. 470–472.

Gandy M., Karin E., Fogliati V.J., McDonald S., et al. A feasibility trial of an internet-delivered and transdiagnostic cognitive behavioral therapy treatment program for anxiety, depression, and disability among adults with epilepsy. Epilepsia. 2016. no. 57. P. 1887–1896.

Hauser, W.A. Epidemiology and genetics of epilepsy. Epilepsy. 1993. P. 267–284.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-17