ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНОСТІ ДОШКІЛЬНИКІВ: ІННОВАЦІЙНИЙ ПОГЛЯД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2024-1.29

Ключові слова:

моральність, моральне виховання, моральні риси особистості, гуманність, духовність, навколишнє середовище

Анотація

Мета статті полягає у дослідженні сучасних вимог національного виховання у світлі морально-духовного розвитку особистості, її розвиненості, вихованості, моральності. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні загальнофілософського наукового мислення, психолого-педагогічних концепціях і теоріях наукового пізнання, системно-діалектичному та синергетичному підходах відображення дійсності. В основу багаторівневої системи наукового пізнання покладено методологію міждисциплінарних досліджень (загальні закони філософії та логіки наукового пізнання, закономірності та принципи педагогіки, вчення класиків вітчизняної та зарубіжної педагогіки). Наукова новизна полягає в аналізі та систематизації наукової літератури з проблеми дослідження, класифікації та узагальненні психолого-педагогічних джерел щодо виховання моральності дошкільників, що дало змогу виділити теоретичні підходи до досліджуваної проблеми та допомогло сформулювати педагогічні умови виховання моральності дітей дошкільного віку. Висновки. Виховання моральності дітей дошкільного віку в процесі ознайомлення з навколишнім середовищем передбачає здатність розвинути в дитині якості, що допоможуть їй стати більш гуманною та духовною. Навколишнє середовище у цьому контексті виступає природним фундаментом становлення досконалої людини, людини, яка володіє моральними чеснотами, розуміє цінності людського життя та спілкування. Отже, трансформаційні зміни у системі освіти, дошкільної у тому числі, вимагають пошуку нових підходів і методів виховного впливу на морально-духовну сферу особистості.

Посилання

Бабій І.Б. Засоби народної педагогіки та шляхи їх використання у моральному вихованні дошкільників. Імідж сучасного педагога. 2019. № 6–7(105–106). С. 124–126.

Базовий компонент дошкільної освіти України. Дошкільне виховання. 2021.

Бех І.Д. Особистість на шляху до духовних цінностей : монографія. Київ ; Чернівці : Букрек, 2018. 296 с.

Бех І.Д. Формування ціннісних орієнтацій у процесі становлення особистості. Наукові записки Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія «Педагогічні та історичні та фізико-математичні науки». 2016. Вип. 51. С. 120–124.

Заболоцька С.І. Психологічні умови розвитку моральних форм поведінки у навчально-ігровій діяльності дошкільників : автореф. дис. … канд. психол. наук : 19.00.07. Острог, 2013. 210 с.

Кононко О.Л. Духовність, душевність, моральність.... Дошкільне виховання. 2014. № 11. С. 3–8.

Кручек В.А. Психолого-педагогічні основи міжособистісного спілкування. Київ : ДАКККіМ, 2017. 273 с.

Ладивір С.О., Долинна О.П., Котирло В.К. Виховання гуманних почуттів у дітей. Тернопіль : Мандрівець, 2010. 168 с.

Муляр Н.А. Ціннісні орієнтації української родини у морально-етичному вихованні дитини. Молодь і ринок. 2019. № 9. С. 119–124.

Поніманська Т.І., Дичківська І.М., Козлюк О.А., Кузьмук Л.І. Соціальний розвиток дитини (середній дошкільний вік). Київ : Ґенеза, 2013. 88 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-17