ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПРОФІЛІВ КЕРІВНИКІВ СТРУКТУРНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ОРГАНІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2023-3.01

Ключові слова:

керівник, особистісні характеристики, сектор безпеки та оборони, кореляційний аналіз, чоловік, жінка, рівні права

Анотація

Мета статті полягає у проведенні порівняльного аналізу профілів керівників структурних підрозділів, побудованих чоловіками-військовослужбовцями та жінками-військовослужбовцями, й інтерпретації отриманих результатів. Методологія дослідження ґрунтується на положеннях про структуру особистості та її професійне становлення, концепції безперервної і цілісної професійної підготовки кадрів, реалізації системного підходу як евристично потужного засобу пізнання психологічних і педагогічних процесів, теоретико-практичних та методичних аспектах реалізації рівних прав і можливостей чоловіків та жінок, засадах коректного використання методів математичної статистики (кореляційний аналіз). Наукова новизна полягає у тому, що на підставі аналізу наукової літератури, дослідження особливостей професійної діяльності офіцерів складових сектору безпеки та оборони, результатів емпіричного дослідження та коректного використання методів математичної статистики проведено порівняльний аналіз профілів офіцера-керівника, побудованих за результатами опитування чоловіків-військовослужбовців і жінок-військовослужбовців, а також здійснено інтерпретацію отриманих результатів. Висновки. Результати застосування методів математичної статистики виявили наявність достатньо тісних кореляційних зв’язків між ієрархіями особистісних характеристик, побудованих на підставі анкетування групи чоловіків-військовослужбовців і групи жінок-військовослужбовців. Це означає, що на відповідному рівні статистичної значущості профілі керівника-жінки та керівника-чоловіка співпадають. На підставі отриманих результатів беззаперечним фактом є те, що жінки-військовослужбовці мають право обіймати рівнозначні посади керівників органів силових і правоохоронних структур України, які зазвичай займають чоловіки. Це означає, що при призначенні на посаду офіцера-керівника потрібно зважати не на стать претендента, а на його особистісні характеристики. Такий підхід дозволить реалізувати принцип рівних прав і можливостей чоловіків та жінок у професійній діяльності.

Посилання

Карамушка Л.М. Психологія управління : навч. посіб. Київ : Міленіум, 2003. 344 с.

Максименко С.Д. Морально-психологічне забезпечення службової діяльності Прикордонних військ України : підручник. Хмельницький : Видавництво НАПВУ, 2001. 448 с.

Матеюк О.А. Професійний психологічний вплив військового керівника на підлеглих в особливих умовах діяльності : монографія. Хмельницький : НАДПСУ, 2006. 347 с.

Орбан-Лембрик Л.Е. Психологія управління : навч. посіб. Івано-Франківськ : Плай, 2001. 695 с.

Боровик Л.В. Аналіз психолого-педагогічного змісту управлінських завдань професійної діяльності офіцера прикордонника. Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія : педагогічні та психологічні науки / голов. ред. Діденко О.В. Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2019. № 3(18). С. 56–69.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-26