ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПЛАСТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ ПІД ЧАС НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ШКОЛІ ВЧИТЕЛЕМ-ПРЕДМЕТНИКОМ У СУЧАСНОМУ НАВЧАННІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2023-3.05

Ключові слова:

арттерапія, пластичні матеріали, солоне тісто, тістопластика, демонстраційний матеріал

Анотація

Статтю присвячено висвітленню доцільності використання пластичних матеріалів в роботі вчителя з учнями на уроках на прикладі застосування солоного тіста. Використання пластичних матеріалів – це метод арттерапії, який застосовується в роботі з дітьми, а саме в психодіагностичній, психокорекційній та психотерапевтичній роботі, оскільки є найбільш м’яким методом роботи з різними проблемами та сприяє творчому розвитку дитини. В статті показано, що пластичні матеріали прості та легкі у застосуванні вчителем-предметником, та допомагають не тільки в роботі з психоемоційним станом дітей, а можуть безпосередньо стати інструментом навчального процесу як допоміжний демонстраційний матеріал. У статті надані приклади застосування пластичного матеріалу в школі як наочно-тактильного інструменту при вивченні шкільних предметів – ці приклади демонструють універсальність методу. Також наочно відображено, що техніки з використанням солоного тіста легко модифікуються під задачу навчального процесу та потреби викладача. Робота с цим пластичним матеріалом сприяє поліпшенню дружніх відносин у будь-якому колективі. Так само пластичні матеріали є тією формою організації процесу навчання, яка може використовуватися для учнів з різними навчальними потребами та можливостями в умовах одного класу. А одна з головних особливостей використання солоного тіста вчителем – це відсутність потреби у додатковому довгостроковому навчанні та діагностуванні психічного стану учнів. Водночас кожен педагог має пам’ятати, що використовуючи творчий підхід у педагогічній діяльності, вчитель може досягти найкращого результату. Стаття адресована педагогам загальноосвітніх закладів, методичним працівникам, асистентам учителів, слухачам курсів підвищення кваліфікації педагогічних кадрів освіти, студентам педагогічних вищих навчальних закладів.

Посилання

Осика О.В., Осика К.С. Теорія і практика психокорекційної роботи. Навчальний посібник / Міністерство

освіти та науки України, Державний вищий навчальний заклад «Донбаський державний педагогічний університет». Слов’янськ 2016 р. 730 с.

Стреж. Л. Пластичні матеріали в роботі з дітьми. Київ, 2019 р. 152 с.

Діденко. К. Арттерапія та тісто: від складного до простого. Практичне руководство з тестопластіки. Електронна версія книги українською. Братислава, 2023. 168 с.

Тарарина. О. Зцілення мистецтвом. Київ, 2020. 168 с.

Колупаєва А.А., Таранченко О.М. Педагогічні технології інклюзивного навчання. Інклюзивна освіта. Рекомендовано Міністерством освіти та науки України (№ 1/1-6153 від 28.04.2015р.). Київ, 2018. 160 с.

Максименко С.Д. Психологія в соціальній та педагогічній практиці: методологія, методи, програми, процедури. Навчальний посібник для вищої школи. Київ : Наукова думка, 1999 р. 216 с.

Кравцов К. Комплекс вправ на розвиток дрібної та загальної моторики. Бібліотека методичних матеріалів. Фізична культура. Київ, 2021 р. 6 с.

Стреж Л. Стаття .Використання пластичних матеріалів в роботі з дітьми». Київ, 2020. 1 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-26