МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ГЕОГРАФІЇ: ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПРОЦЕСІ ВИКЛАДАННЯ ГЕОГРАФІЇ У БАЗОВІЙ ТА ПРОФІЛЬНІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2023-3.16

Ключові слова:

інноваційні педагогічні технології, інноваційні методи навчання, інформаційно-комп’ютерні технології, інформаційні сайти, інноваційне навчання, навчальний прийом, інформаційні програми

Анотація

Анотація. Мета статті полягає в аналізі використання інноваційних технологій у процесі навчання географії в базовій та профільній школі і організації навчання з використанням різних інформаційних сайтів. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні філософської методології наукознавчих засад навчальної дисципліни «Методика навчання географії в базовій та профільній школі» та конкретно-тематичних (основні положення методики навчання географії, використання наукових методів, які логічно і структурно пов’язані між собою в процесі дослідження, інноваційних методів навчання; застосування інформаційно-комп’ютерних технологій у методиці навчання географії тощо) принципів з методами системності, науковості. Наукова новизна полягає в тому, що автори, використовуючи метод ситуаційного аналізу, а також результати емпіричного дослідження, проаналізували вплив та ефективність інноваційних і інформаційно-комп’ютерних технологій на методику навчання географії у базовій та профільній школі, що є актуальними для теорії та методики навчання географії, розвитку педагогічної науки. Висновки. Використання сучасних інноваційних технологій забезпечує можливість досягнення ефективного результату в розвитку особистісних якостей учасників освітнього процесу, застосування інформаційно-комп’ютерних технологій на уроках географії, допомагає розвивавати пізнавальну активність, спільне вирішення завдань на основі ситуаційного аналізу позитивно впливає на комфортні умови навчання учня, а також розвиток його природного потенціалу. Впровадження інноваційних технологій неможливе без педагога, який володіє системним мисленням, розвиненою здатністю до творчості, сформованою й усвідомленою готовністю до інновацій.

Посилання

Концепція географічної освіти в основній школі. Інститут педагогіки НАПН України (2014). / за заг. ред.: О.М. Топузов, О.Ф. Надтока, Л.П. Вішнікіна, А.С. Доброскок та ін. Київ : Педагогічна думка. 30 с.

Концепція НУШ. (2018). URL: https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola.

Яковлева В.А., Власенко Р.П., Андрійчук Т.В. Особливості педагогічного моделювання учнів у процесі вивчення курсу «Україна і світове господарство». Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи. 2020. Вип. 78. С. 253–258.

Яковлева В.А., Власенко Р.П., Андрійчук Т.В. Сучасні технології у процесі навчання соціально-економічної географії України та світу. Інноваційна педагогіка. 2021. Вип. 38. С. 57–61.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-26