СХОДИНКИ КУЛЬТУРНОЇ ДИПЛОМАТІЇ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ КЕРІВНИКА-ЛІДЕРА ЗАДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2023-3.11

Ключові слова:

культурна дипломатія, національна безпека, сучасний керівник-лідер, публічне управління

Анотація

Мета статті полягає в дослідженні позитивних зрушень та змін у механізмах реалізації культурної дипломатії країни: поширення мови та сприяння її вивченню за кордоном; пропаганда різноманітних досягнень країни; культурне розмаїття цінностей європейського суспільства за допомогою культурної дипломатії князівської діаспори за часів Київської Русі; збереження та примноження культурних надбань України, багатогранність внеску інших культур та цивілізацій. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні філософського: системності, діалектичної суперечності, єдності якості та кількості, діалектичного заперечення, розвитку, причинності. Культурна дипломатія як інструмент публічного управління сприяє широким можливостям інтеграції на користь сучасної України. Коли говорять, що культура дуже важлива для міжнародної політики, деякі люди думають, що управління культурної дипломатії займається подарунками для посольства або організовують концерти на честь високопоставлених осіб. Потрібен час, аби люди зрозуміли, що це є елементом дипломатичної діяльності, що через культуру можна набагато легше ввійти в кожну країну і знайти підтримку на суспільному рівні. Коли молоді дипломати проходять стажування в різних департаментах, вони повинні добре знати не тільки політичні аспекти, а й культуру держави. Наукова новизна полягає в тому, що, використовуючи метод аналізу наукової літератури та результати емпіричного дослідження, здійснено аналіз впливу культурної дипломатії на національну безпеку країни, що стало вишуканим початком комплексу цілеспрямованих дій, спрямованих на здійснення обміну ідеями, інформацією, цінностями, традиціями, віруваннями та іншими аспектами культури, з метою сприяння міжкультурному взаєморозумінню. Висновки. Не можна уявити, як, їдучи на місію до якоїсь країни, попередньо не дізнатися історію цієї країни, її культуру, традиції, звичаї, літературу та музику. Адже дипломат мусить зустрічатися і розмовляти з різними людьми не тільки про політику й економіку, а й вільно переходити з політичних питань на культурні та мистецькі аспекти. Україна стала ареною зіткнень інтересів глобальних світових гравців. Проте у часи війни для нашої країни відкриваються можливості подолати шлях від трагічного минулого до омріяного майбутнього.

Посилання

Гончарук Н. Лідерство як якісна характеристика особистості чи інституції / Наталія Гончарук, Інна Сурай. Вісник НАДУ. 2010. № 3. С. 213.

Культурна спадщина людства: збереження та використання : навчальний посібник. / за ред. В.І. Акуленко, І.П. Магазинщикова, М.І. Моздир, О.О. Тарасенко. Львів, 2002. С. 360.

Матвієнко В. Дипломатія. Політична енциклопедія. / Редкол.: Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал (заст. голови) та ін. Київ : Парламентське видавництво, 2011. С. 214. ISBN 978-966-611-818-2.

Мусієнко Н. Миcтецтво в контекcті культурної дипломaтії: Теоретичні зacaди тa cучacні прaктики. Cучacне миcтецтво. 2016. Вип. 12. С. 124.

Розумна О.П. Культурна дипломатія України: стан, проблеми, перспективи: аналітична доповідь. Національний інститут стратегічних досліджень. 2016. URL: http://www.niss.gov.ua/content/articles/files/kultu_dypl-26841.pdf.

Список світової культурної спадщини ЮНЕСКО в Європі. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Список_об’єктів_Світової_спадщини_ЮНЕСКО_в_Європі.

Україна як бренд. Ольга Жук і нова культурна дипломатія у МЗС / Записала інтерв’ю К. Ботанова. URL: http://life.pravda.com.ua/culture/2016/02/22/208496/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-19