ЗАПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДИК ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/academ-ped.psyh-2024-1.14

Ключові слова:

дистанційне навчання, методики дистанційного навчання, інновації, інтерактивні технології

Анотація

У статті проаналізовано особливості запровадження методик дистанційного навчання у закладах вищої освіти, його переваги та недоліки. Зокрема, розглянуто виклики, з якими стикаються заклади вищої освіти у процесі переходу до дистанційного навчання, а також перспективи розвитку цієї форми освіти. Мета статті полягає в аналізі особливостей запровадження методик дистанційного навчання в освітній процес закладів вищої освіти. Під час проведення дослідження застосовувалися такі методи: аналіз та синтез літературних джерел, порівняння, абстрагування й систематизація. Наукова новизна полягає у тому, що запровадження методик дистанційного навчання у закладах вищої освіти (ЗВО) очевидна у зв'язку з такими об'єктивними чинниками, як: насамперед, масштабні бойові дії та терористичні операції на всій території України, що вимагає розроблення альтернативних форматів навчання для забезпечення безпеки студентів та персоналу ЗВО; швидкі технологічні зміни та зростання використання цифрових інструментів у всіх сферах життя; гнучкість та доступність освіти для студентів; інновації в освіті, що сприяють розвитку нових педагогічних методик, використанню інтерактивних технологій та персоналізованому навчанню. Висновки. Запровадження методик дистанційного навчання у ЗВО є надзвичайно актуальним завданням, яке вимагає комплексного підходу та врахування різних аспектів, починаючи від технічних можливостей до психологічного та соціального впливу на учасників освітнього процесу. Незважаючи на виклики, які виникають під час переходу до дистанційного навчання, його перспективи розвитку відкривають широкі можливості для вдосконалення освітнього процесу та забезпечення доступності освіти для всіх. Запровадження цієї форми навчання у вищій освіті сприяє актуалізації змісту, форм та методів навчання відповідно до поточних вимог суспільства. Ефективність дистанційного навчання значною мірою залежить від науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення закладу вищої освіти, а також від рівня підготовки викладачів та готовності студентів до такого виду навчання.

Посилання

Адамова І., Головачук Т. Дистанційне навчання: сучасний погляд на переваги та проблеми. Витоки педагогічної майстерності. 2012. № 10. С. 3–6.

Алексєєнко О.А. Електронний навчально-методичний комплекс як засіб комплексної дії в професійній підготовці майбутніх фахівців. Відкрита та дистанційна освіта: від теорії до практики : зб. матер. ІІІ Всеукр. електронної наук.-практ. конф., 27 вересня 2018 р. Київ : Ун-т менеджменту освіти НАПН України. URL: https://lib.iitta.gov.ua/_27_09_2018.pdf

Арешонков В.Ю. Цифровізація вищої освіти: виклики та відповіді. Вісник НАПН України. 2020. № 2(2). C. 1–6.

Блащук-Дев’яткіна Н.З. Дистанційне навчання як окремий фрагмент особливої педагогічної технології в організації освітнього простору. Дистанційне навчання у ЗВО: моделі, технології, перспективи : матеріали круглого столу за участю порадників академічних груп та викладачів факультету управління фінансами та бізнесу. Київ : ФУФБ, 2021. C. 7–10.

Вишнівський В.В., Гніденко М.П., Гайдур Г.І., Ільїн О.О. Організація дистанційного навчання. Створення електронних навчальних курсів та електронних тестів. Київ : ДУТ, 2021. C. 140.

Карпенко М.М. Розвиток дистанційного навчання як відповідь на сучасні виклики для України. 2014. URL: http://sp.niss.gov.ua/content/articles/files/18 -1435918091.pdf

Самойленко О.М. Поняття дистанційної освіти та дискусії навколо неї. Збірник наукових праць. Херсон : Міськдрук, 2011. C. 61.

Ситнік Т.І. Запровадження дистанційного навчання у ЗВО в умовах карантинних обмежень як наукова проблема. Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія «Педагогічні науки». 2011. № 1. URL: https://ped-ejournal.cdu.edu.ua/article/view/4166

Хмельницька О.С., Ткаченко Л.В. Особливості впровадження дистанційного навчання в освітній процес закладу вищої освіти. 2021. № 75. Т. 3. C. 19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-17