УПРАВЛІНСЬКИЙ МОНІТОРИНГ У СИСТЕМІ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2023-3.04

Ключові слова:

моніторингове дослідження, управлінський моніторинг, педагогічний моніторинг, моніторинг у системі оцінювання, управлінські рішення

Анотація

У статті автори звертають увагу на управлінський моніторинг як дослідницький процес, котрий потребує постійного спостереження за різними стандартизованими аспектами щодо надання освітніх послуг, а також рівнем навчальних досягнень їх споживачів. Автори акцентують увагу на важливості отриманої інформації задля виявлення змін, регулярного оцінювання та прогнозування подальшого розвитку системи вищої освіти, прийняття управлінських рішень щодо системного керування якістю навчального процесу. Метою статті визначено аналіз шляхів функціонування та реалізації управлінського моніторингу у системі оцінювання якості освіти та його вплив на підвищення ефективності навчально-виховного процесу. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні таких методів, як аналіз, синтез та узагальнення. Автори зауважують, що методами проведення дослідження під час моніторингу можуть бути: тестування; опитування (анкетування, інтерв’ювання); спостереження за освітнім процесом та освітньою діяльністю у закладах освіти; аналіз документації закладів освіти; аналіз статистичних даних про стан системи освіти за встановленими формами звітності тощо. Моніторинг проводиться у формі: безпосереднього одержання інформації від учасників; опосередкованого одержання інформації; одержання інформації без залучення учасників тощо. Наукова новизна роботи полягає в тому, що автори розглядають питання реалізації шляхів та методів управлінського моніторингу у системі оцінювання якості освіти та впровадження механізмів його удосконалення через систему нормативно-правового забезпечення удосконалення якості освіти. Висновки. Управлінський моніторинг у системі оцінювання якості освіти проводиться впродовж тривалого періоду часу; вимагає отримання значної кількості інформації; вимагає ретельного відстеження ситуації і здійснюється у формі постійної або періодичної перевірки з подальшим документуванням отриманих даних з використанням діагностично-контролюючого інструментарію для визначення відповідності встановленим стандартам, що дає основу для вдосконалення подальшої освітньої діяльності.

Посилання

Данюшина Л.М. Моніторинг результативності вчителя, який атестується. Сайт «Класна оцінка», 2009–2013. URL: http://klasnaocinka.com.ua/ru/article/monitoring-rezultativnosti-vchitelya-yakii-atestue.html.

Дегтяренко Л. Система моніторингу як одна із форм підвищення якості освіти. 2013. URL: http://oldconf.neasmo.org.ua/node/1285.

Козубовська І.В. Моніторинг якості освіти як засіб підвищення ефективності навчально-виховного процесу. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Педагогіка, соціальна робота». 2011. Випуск 22. С. 75–76.

Моніториг та оцінювання якості освіти : навчально-методичний посібник до курсу. / авт.-упоряд. І.В. Єгорова. Івано-Франківськ, 2021. 141 с.

Методика і технології оцінювання діяльності загальноосвітнього навчального закладу : посібник / авт: Ляшенко О.І., Лукіна Т.О., Булах І.Є., Мруга М.Р. Київ : Педагогічна думка, 2012. 160 с.

Методичні рекомендації з планування, моніторингу та оцінювання процесів відновлення. 2021. URL : https://adm.dp.gov.ua/storage/app/media/uploaded-files/mtd/metodrecplanuvannya.pdf.

Мішеніна Г.А. Моніторинг і оцінювання управлінської діяльності : конспект лекцій для студентів спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» всіх форм навчання / Г.А. Мішеніна, Я.В. Кобушко. Суми : СумДУ, 2022. 138 с.

Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти : Наказ МОН № 54 від 16.01.2020 року. 2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0154-20#Text.

Олендр Т.М. Моніторинг якості природничо-наукової освіти в університетах США : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук : 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки». ТНПУ ім. В. Гнатюка. Тернопіль. 2011. 22 с.

Приходько В.М. Моніторинг якості освітньої діяльності загальноосвітнього навчального закладу: педагогічні основи й управлінський аспект : монографія. Запоріжжя, 2011. 460 с.

Проценко І.І., Гудименко К.М. Моніторинг як інструмент визначення якості освіти. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології, 2015. № 4 (48) С. 247–254.

Скорик Т. Система моніторингових досліджень як механізм управління якістю освіти. Школа. 2011. № 8.

Управлінський моніторинг. 2022. URL: https://pidru4niki.com/75807/ekonomika/upravlinskiy_monitoring.

Шимків І.В. Моніторинг якості освіти в школах Німеччини другої половини ХХ століття : дис. канд. пед. наук : спец. : 13.00.01 «Загальна педагогіка та історія педагогіки». Тернопіль. 2008. 281 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-19

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають