ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗИМОВОГО УТРИМАННЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2024-1.01

Ключові слова:

автомобільна дорога, зимове утримання, сольова суміш, реагенти

Анотація

Обслуговування та утримування дорожнього полотна із настанням зимового періоду завжди утворює певні складнощі пов’язані з питанням боротьби з ожеледицею або товстим сніговим покривом, що утворився внаслідок заметілі. Просте розчищення дороги за допомогою спеціальної снігоприбиральної техніки із встановленим на них плугами забезпечує ефективність лише за умови відсутності повторних снігових опадів та зовсім неефективно при, так званій «плаваючій погоді», що означає різку зміну температури із плюсової в мінусову та супроводжується утворенням сильної ожеледиці. Крім того, при настанні зимового періоду збільшується частка дорожньо-транспортних пригод, зокрема й через ожеледицю на дорогах. Все це веде до необхідності очищення дорожнього покриття від снігу та льодового покриву за допомогою спеціальних сумішей. Метою статті є аналіз міжнародного та вітчизняного досвіду щодо екологічних підходів, спрямованих на зимове утримання автомобільних доріг з урахуванням наслідків для придорожніх екосистем. Методологія дослідження базується на результатах досліджень, які мають на меті проаналізувати доступні способи утримання автомобільних доріг під час настання зимового періоду, а також сформувати необхідні умови для пом’якшення екологічних наслідків для прилеглих екосистеми від застосування спеціалізованих протиожеледних сумішей, та розглянути можливість впровадження перспективних напрямів в зазначеній сфері. Даний матеріал має поєднати міжпредметні зв’язки екологічного, хімічного та економічного спрямування. Наукова новизна роботи полягає в тому, що було аналізовано вплив на навколишнє середовище тих чи інших сольових сумішей, разом із оглядом перспективних методів зимового утримання автомобільних доріг, та їх моделювання в умовах України. Висновки. Досліджено різноманітні види посипальних антиожеледних матеріалів, в тому числі, в зарубіжних країнах. Проведена оцінка їх ступеню ефективності, екологічності та технологічності; визначено перспективні дослідження в заданій сфері, їх можливе впровадження та використання в сучасних умовах на території України.

Посилання

Екологи б’ють на сполох: посипання доріг сіллю – прямий шлях до засолювання ґрунтів та водойм. URL: https://www.seeds.org.ua/ekologi-byut-na-spolox-posipannya-dorig-sillyu-pryamij-shlyax-do-zasolyuvannya-ґruntiv-tavodojm/(дата звернення 24.10.2023).

Лучко Й.Й., Фордзюн Ю.І. Багатофункціональний склад на основі природнього мінералу для профілактики ожеледиці. Науково-технічний збірник Національного транспортного університету. Дороги і мости. Київ, 2019. № 19-20. С. 16–26.

Чому сіль шкідлива для доріг, і як у Європі борються з ожеледицею? URL:.https://www.ukrinform.ua/rubriceconomy/2831554-comu-sil-skidliva-dla-dorig-i-ak-u-evropi-borutsa-z-ozelediceu.html (дата звернення 25.10.2023).

Minnesota Stormwater Manual (2017). Minnesota Pollution Control Agency Website. Environmental impacts of road salt and other de-icing chemicals. Version.22,.November.2022.URL:.https://stormwater.pca.state.mn.us/index.php/Environmental impacts of road salt and other deicing chemicals (дата звернення 24.10.2023).

Road Salt 101: How it Works and Its Alternatives. October 29, 2022. URL: https://dozr.com/blog/road-saltalternatives (дата звернення 24.10.2023).

Zhao Y., Peng Y., Zhao Q., Chen Y., Chu X. Preparation of a green sustained-release microcapsule-type antiicing agent for asphalt pavement and its application.demonstration.project.URL:.https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.2c07212 (дата звернення 27.10.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-02