РОЛЬ НАВЧАЛЬНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ «БОТАНІЧНИЙ САД» ФАКУЛЬТЕТУ ПРИРОДНИЧИХ НАУК ТА МЕНЕДЖМЕНТУ В ЗБЕРЕЖЕННІ ФЛОРИСТИЧНОЇ РІЗНОМАНІТНОСТІ ТА КОНТРОЛЮ ЗА СТАНОМ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2023-4.04

Ключові слова:

озеленення, парк-пам’ятка, фіторізноманітність, біоіндикація

Анотація

У роботі описано роль та значення навчальної лабораторії «Ботанічний сад» факультету природничих наук та менеджменту Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка в збереженні флористичної різноманітності та контролю за станом навколишнього середовища. Навчальна лабораторія є парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення й нині функціонує в якості найвизначнішого та найціннішого зразка паркового будівництва з метою охорони та використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях Полтавського регіону. На території виконують комплекс наукових завдань, а також вона виступає в ролі рекреаційної, природоохоронної локації міста Полтави. Ландшафтні композиції саду розкривають найцікавіші природні компоненти навколишнього краєвиду, якнайкраще вирішують архітектурно-планувальні зв’язки на його території, а також репрезентують декоративні та художньо-естетичні властивості рослин. Нині на цій території проведено перші етапи щодо створення колекції-саду «Сад субтропічних плодових культур» та заплановане формування інтродукційного центру, закладання каркасної колекції. Метою дослідження є з’ясування ролі навчальної лабораторії «Ботанічний сад» факультету природничих наук та менеджменту в збереженні флористичної різноманітності та контролю за станом навколишнього середовища Полтавського регіону. Проведено аналіз розподілу території. З’ясовано роль та перспективи біоіндикаційних досліджень на цій території для оцінки ступенів забруднення навколишнього середовища. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні таких методів, як аналіз, синтез та узагальнення теоретичних відомостей щодо проблематики дослідження. Наукова новизна. Проведені дослідження дали змогу визначити провідну роль навчальної лабораторії в збереженні фіторізноманітності, формуванні дослідницьких компетентностей щодо з’ясування стану навколишнього середовища, розвитку творчості, культури, екологічного просвітництва, змістовного проведення дозвілля, психологічного та фізичного релаксу відвідувачів.

Посилання

Гапон С.В. Ботанічний сад Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Путівник. / С.В. Гапон, В.В. Буйдін, Л.Д. Орлова. Полтава : «АСМІ», 2003. 28 с.

Гриньова М.В. Навчальна лабораторія природничого факультету як освітнє середовище, в якому відбувається особистісне самотворення майбутніх фахівців. Біорізноманіття: інноваційна діяльність у системі екології й освіти : матеріали всеукр. наук.-практ. конф. (с. Крива Руда, Семенівський р-н, Полтавська обл., 3–4 червня 2021 р.). Полтава, 2021. С. 6–10.

Дзюбаненко А.С. Ботанічний сад Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Стежинами заповідних парків Полтавщини / А.С. Дзюбаненко, О.М. Байрак. Полтава : Верстка, 2009. 220 с.

Пилипенко М.О. Фітоіндикація екологічного стану малої паркової водойми та шляхи його оптимізації / М.О. Пилипенко, О.В. Клепець. Екологія : матеріали наук.-практ. конф. Всеукр. конкурсу студентських наукових робіт, 28–30 березня 2018 року. Полтава : ПолтНТУ, 2018. С. 24.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-23