REFORMING THE SCHOOL FOOD SYSTEM IN UKRAINE: ADMINISTRATIVE ASPECT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5681-2024-1.11

Keywords:

school, a healthy generation of children, school meals, reform of school meals, the role of the state, local self-government bodies, socially responsible business and civil society institutions in the organization of proper nutrition for schoolchildren

Abstract

The article examines the management aspect of reforming the school food system in Ukraine. It is shown that proper organization of their correct and healthy nutrition plays an important role in the processes of full-fledged development and growth of education seekers. It has been convincingly proven that proper and healthy nutrition not only contributes to the general strengthening of the body of schoolchildren, but also constantly affects their work capacity and success. It was found that the innovations taking place in general secondary education institutions of Ukraine on the way to renewing the food system relate to the composition of the school menu, cooking recipes, forms of organization of food service provision, recommendations for the equipment of food units and work with suppliers, as well as modern approaches to the formation of a culture of healthy nutrition for students, as the end-to-end competence of the New Ukrainian School. It is shown that school nutrition reform is a set of measures aimed at improving and modernizing the nutrition system in Ukrainian educational institutions. It has been convincingly proven that the main goal of the reform is not only to provide as many children as possible with healthy and high-quality food through the reformatting of the current system, but also to form healthy eating habits in both children and adults, to popularize the idea of healthy food among Ukrainians. As a result of the reform of school meals, children receive safe eating habits that will remain with them in adult life. Tasty and interesting food contributes to interesting and high-quality learning. At the same time, parents remain calm because they can be sure of the quality, safety and usefulness of food in schools. At the same time, schools will have more opportunities to implement their ideas on the organization of school meals. Ukraine will get a society consisting of healthy, conscious and educated citizens. As a result, these changes are designed to improve the health of the population and improve the quality of life in Ukraine.

References

Гейко Л. І., Юрочко Т. П. Політика здорового харчування для дітей раннього шкільного віку в Україні: огляд літератури. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 15-16. С. 81–91. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ipd_2020_15-16_16 (дата звернення 24.02.2024).

Запаренко Г. В., Якименко-Терещенко А. О., Борисова Н. В., Олійник Н. Ю., Гонтар Т. Б. Проектування та аналіз якості добового раціону харчування для дітей молодшого шкільного віку. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія : Нові рішення в сучасних технологіях. 2022. № 1. С. 56–63. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vntuhpi_2022_1_11 (дата звернення 24.02.2024).

Клубей С., Погорєлова К., Салтикова Г., Гнилоскуренко Г., Король О. Сучасні тенденції шкільного харчування та фактори формування харчових звичок у дітей різного віку. Український науково-медичний молодіжний журнал. 2021. № 1. С. 70–82. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Unmmj_2021_1_10 (дата звернення 24.02.2024).

Коноваленко А. С. Економічні аспекти організації харчування дітей у загальноосвітніх закладах. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2020. № 4 (2). С. 233–239. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchnu_ekon_2020_4(2)__42 (дата звернення 23.02.2024).

Коноваленко А. С. Методичні підходи до визначення споживчої мотивації дітей щодо харчування у закладах освіти. Вісник соціально-економічних досліджень. 2020. № 3-4. С. 174–188. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsed_2020_3-4_16 (дата звернення 24.02.2024).

Коноваленко А. С. Політико-правові чинники розвитку ринку продуктів харчування для дітей шкільного віку. Вісник Одеського національного університету. Серія : Економіка. 2019. Т. 24, Вип. 4. С. 63–68. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vonu_econ_2019_24_4_13 (дата звернення 24.02.2024).

Коноваленко А. С. Управління безпекою харчування дітей. Економіка харчової промисловості. 2020. Т. 12, Вип. 1. С. 28–34. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/echp_2020_12_1_5 (дата звернення 24.02.2024).

Меркулова Т. В., Пересипкіна Т. В., Авдієвська О. Г., Чернякова Г. М. До питання організації харчування дітей в закладах загальної середньої освіти. Клінічна та профілактична медицина. 2020. № 2. С. 54–61. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Clinprevmed_2020_2_4 (дата звернення 24.02.2024).

Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 р. № 1008-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planuzahodiv-z-reformuvannya-sistemi-shkilnogo-t50820 (дата звернення 24.02.2024).

Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 р. № 174-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/174-2023-%D1%80#Text (дата звернення 24.02.2024).

Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі: Указ Президента України від 25 травня 2020 року № 195/2020. URL: https://www.president.gov.ua/documents/1952020-33789 (дата звернення 24.02.2024).

Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023-2024 роках: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990-р. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-stratehii-reformuvannia-systemyshkilnoho-kharchuvannia-na-period-do-2027-roku-ta-t271023 (дата звернення 24.02.2024).

Реформа шкільного харчування: О. Зеленська підбила підсумки роботи за рік. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3805421-reforma-skilnogo-harcuvanna-zelenska-pidbila-pidsumki-roboti-za-rik.html (дата звернення 24.02.2024).

Сайт Івано-Франківської обласної державної адміністрації. URL: https://www.if.gov.ua/ (дата звернення 24.02.2024).

Сайт Міністерства освіти і науки України. Шкільне харчування. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalnaserednya-osvita/shkilne-harchuvannya (дата звернення 24.02.2024).

Published

2024-05-02